באמצע שנות ה-80, אחי מצא באחד העיתונים מתכון שנשמע מאד מוזר… עוף בקולה… זה היה מאד מוזר…
לאמא שלי היתה ויש תכונה נהדרת – והיא אהבה להתנסות במתכונים חדשים.
אז בערך באיזור פורים היא ניסתה את המתכון שלהפתעתנו היה מאד טעים.
אני מביאה את המתכון בעוד כמה צורות שמצאתי והתנסתי בהם.
עוף בקולה
(המתכון המקורי באתר הלול)
החומרים
¾ כוס מיץ אננס + כמה חתיכות אננס.
¾ כוס קוקה-קולה
1-2 כפות רוטב סויה
2 כפות אבקת מרק בצל או ½- 1 בצל קצוץ. (לחילופין, אפשר להשתמש בכף מרק פטריות + כף מרק בצל או בצל קצוץ…)
עוף מחולק או 4-6 חתיכות עוף (ירכיים/כרעיים) מנוקים – אני אישת מעדיפה את העוף ללא העור…
.
אופן ההכנה
* מנקים את חלקי העוף ושמים בקערה.
* בקערה נפרדת מערבבים את מיץ האננס וחתיכות האננס + הקוקה-קולה.
* מוסיפים את רוטב הסויה ואת אבקות המרק (או אבקת מרק פטריות + הבצל הקצוץ) ומערבבים היטב (יש להשתדל שזה לא יהיה סמיך מדי).
* את כל הרוטב שופכים מעל העוף.
* שמים את העוף עם הרוטב בתבנית. ואופים במשך כשעה בחום של 180-200 מעלות. (אם צריך לאפות עוד..) – אני לאחרונה כבר שמה את חלקי העוף מראש בסיר או תבנית שנכנסים לתנור ושופכת את הרוטב על העוף שנמצא כבר בתבנית…
הערות וגיוונים:
* חשוב לזכור שאסור לבשל בקוקה-קולה דיאט, בגלל שהיא מכילה אספרטיים.
בשנים האחרונות אני משתמשת בבירה שחורה לייט של נשר במקום הקוקה-קולה הרגיל (שימו לב שהבירה לייט של נשר ממותקת ע"י סוכרלוז ולא ע"י אספרטיים – ולכן ניתן לבשל. הבירה השחורה לייו של מלטי (דווקא של חברת קוקה-קולה…) מכילה אספרטיים ולכן אסור לבשל עם הבירה הזאת.
בשנה האחרונה יצא לשוק קולה גרין – כאשר ההמתקה היא ע"י סטיביה – ולכן (כל עוד המוצר לא מכיל אספרטיים וכיוצב') אפשר לבשל עם הקולה הזאת.
הכי חשוב זה תמיד להסתכל בתוויות ולראות אם יש או אין אזהרה !
(כמו שכתבתי' תמיד חובה להסתכל בתווית ולראום אם יש אזהרה, כשהקולה גרין (שכאמור, ממתוקת בסטיביה) יצאה לשוק, לא היתה אזהרה, אבל השבוע הסתכלתי על התווית של הקולה גרין ויש אזהרה שאסור להשתמש בקולה גרין לאפייה או לבישול!)
* את הטיפ הזה מצאתי בספר של שולה מודן – בישולה – ולפעמים אני מגוונת בפירות שאני משתמשת במתכון ובמקום מיץ אננס + פלחי אננס אני מכניסה פירות אחרים, כמו משמשים בקופסא פירות יבשים ועוד. לפני שנה עשיתי את המתכון עם תמרים מגולענים וחתוכים ויצא מאד טעים.
(ניסתי להכין את המתכון עם תפוחים ולא אהבתי את התוצאה…)
* כשאני לא מכניסה מיץ אננס למתכון, אני משתמשת בכוס קולה ולא ב-3/4 כוס !
יש לי עוד מתכון לעוף בקולה – עשיתי אותו כמה פעמים יוצא נחמד (עם כי אני מעדיפה לרוב לעשות את המתכון העליון..)
החומרים
קצת שמן
בצל
עוף מחולק או 4-6 חתיכות עוף (ירכיים/כרעיים) מנוקים וללא עור
1 כוס קוקה-קולה
מלח + פלפל אנגלי טחון
חוויאג'
אגוז מוסקט
אופן ההכנה
* חותכים את הבצל לפרוסות רוחב ומפרידים בין העיגולים. מטגנים בסיר עם מעט שמן.
* על שכבת הבצל מניחים את העוף ומתחילים להוסיף קוקה-קולה עד בערך 1/2 מהגובה של חתיכות העוף.
* מתבלים במלח, פלפל, חוויאג' ומגררים מעל קצת אגוז מוסקט.
* לאחרת הרתיחה מנמיכים את האש, מכסים ונותנים לזה להתבשל בערך 1/2 שעה, מוסיפים עוד 1/2 כוס קוקה-קולה ונותנים לזה להמשיך להתבשל.
ככל שהעוף מבושל יותר זמן, כך הוא יותר רך ושחום.
בתיאבון
הזכרת לי מרשם ישן של עוף בקולה, ששנים רבות לא הכנתי.
היה באמת יותר מדי סוכר.
תודה, ולהתראות!
הבירה שחורה לייט באמת ממתנת את השימוש בסוכר.
שמתי לב בהמון מתכונים חדשים של בשר/עוף (כולל חמין…) שאני מכינה ללא סוכר – מוסיפים סוכרים (כלומר כף דבש/סילאן זה גם סוכר :-))
נכון. סוכר נכנס לכל דבר כיום. זה טעים, וצובע בצבע נהדר, אבל גם בעייתי…
בדיוק, עופר – ולכן הבירה שחורה לייט היא בעיני פתרון נהדר (גם נותן טעם עדין וגם יותר טוב מקולה….)